Optop ontwikkeltoets

Optopppen of uitbreiden


De Ontwikkeltoets

Optop ontwikkeltoets

MCK / ontwikkeltoets

De ontwikkeltoets is een stuk gereedschap ter ondersteuning bij het onderzoeken naar de ontwikkelpotentie van een projectlocatie. 

“Optoppen” — het toevoegen van een woonlaag bovenop een bestaand gebouw —

Het lijkt op het eerste gezicht een slimme manier om ruimte te creëren. Maar in de praktijk blijkt het vaak technisch, juridisch en financieel ingewikkeld. De optop ontwikkeltoets helpt om die complexiteit snel en gestructureerd in beeld te brengen. Zo krijg je al in een vroeg stadium duidelijkheid over de kansen én risico’s.


 

De toets wordt gebruikt bij projecten op niveau van gebouw en/of perceel, zoals optoppen, uitbreiden of bijbouwen. Dit is een schaal die vraagt om kennis van hogere schalen – zoals stedenbouwkunde, omgevingswet, gemeentelijk beleid – en lagere schalen – techniek, veiligheid, constructie, materialiteit.

Deze schalen komen samen in een domein waar verder ook duurzaamheid en financiën een grote rol spelen. Al deze onderdelen bewegen samen in een systeem en zijn in ruimtelijke vraagstukken vaak afhankelijk van elkaar. Het doel van de ontwikkeltoets is om deze onderdelen te benoemen, te onderzoeken, aan elkaar te relateren en daarmee uiteindelijk een advies te vormen.

Dit wordt gedaan door systematisch door een viertal stappen te lopen, waarin er van grof naar fijn wordt gewerkt. Deze stappen lopen in tandem met de ontwikkeling van een adviesplan en een financiële toetsing. Tijdens het doorlopen van de toets wordt het profiel van de locatie zichtbaar en worden de kansen en hindernissen duidelijk.


De toets zelf

Het proces van de optop ontwikkeltoets is helder en gestructureerd:

 

OriëntatieHet doel van deze fase is om inzicht te krijgen in de uitgangspunten, de context, en de verwachtingen van het project. Hierbij is informatie verzameld om een helder beeld te vormen van het te onderzoeken onderwerp.

Inventarisatie – Relevante gegevens worden verzameld die essentieel zijn voor een diepgaand begrip van de ontwikkelvraag. De uitkomsten van deze inventarisatie zijn kritisch geëvalueerd om te bepalen of aan de vooraf opgestelde criteria is voldaan.

Analyse – Verbanden en mogelijke uitdagingen worden geïdentificeerd. Op basis van deze analyse worden conclusies getrokken die bepalend zijn voor de voortgang naar de volgende fase.

Resultaat – Conclusies van de voorgaande fasen worden samengebracht om een compleet beeld te geven van de haalbaarheid en de potentiële waarde van het ontwikkeltraject.

 


Hoe werkt het?

Het proces van de ontwikkeltoets is helder en gestructureerd:

Aanvraag – Via de Rabobank of Provincie Zuid Holland kunt u een verzoek indienen. Hierna stuurt de adviseur een ingevuld intakeformulier naar ons op.

Bevestiging – Wij controleren de gegevens en bevestigen de opdracht per e-mail.

Startgesprek – We bespreken in een kort gesprek het gebouw, de wensen en aandachtspunten.

De toets – We starten met het uitvoeren van de ontwikkeltoets

Bij een NO GO stoppen we het traject en geven een onderbouwing of advies.
Bij een GO leveren we een onderbouwd advies waarmee je verder kunt richting gemeente, bank of ontwerp.

Waarom is dit juist bij optoppen zo waardevol?

Optoppen is technisch en bestuurlijk vaak een ingewikkelde puzzel. Je werkt met bestaande constructies, bewonersbelangen, VvE’s, vergunningstrajecten en regelgeving.

Tegelijkertijd biedt het enorme kansen: je benut ruimte slim, verhoogt de woningvoorraad en de waarde van het vastgoed.

De optop ontwikkeltoets maakt die complexiteit beheersbaar. Je krijgt:

Overzicht, inzicht én richting 

Zo voorkom je verrassingen en kun je met vertrouwen een besluit nemen: doorgaan of niet.

Meer weten?

Wil je weten of optoppen op een specifieke locatie kans van slagen heeft? Vraag dan de optop ontwikkeltoets aan via ons contactformulier of bel ons op: 0153030767

 

Veelgestelde vragen – Q&A

Wat zijn typische struikelblokken bij optoppen?

Bijvoorbeeld een te zwakke fundering, beperkte draagkracht van de bestaande constructie, brandveiligheidseisen, bezwaarprocedures of beperkingen in het bestemmingsplan.

Hoe snel is de uitslag van de optop ontwikkeltoets?

Gemiddeld 2 tot 4 weken, afhankelijk van de informatie die beschikbaar is en de snelheid van het startgesprek.

Doen jullie ook het vervolgtraject na de toets?

Ja, bij een GO kunnen we ondersteunen bij ontwerp, vergunningaanvraag, overleg met gemeente en uitvoeringsvoorbereiding.

Kan de optop ontwikkeltoets ook uitgevoerd worden als er geen tekeningen van het gebouw beschikbaar zijn?

Dat kan zeker! Op basis van openbare informatie kunnen wij ook de ontwikkeltoets uitvoeren.